Landelijk nieuws

CDA: stad en platteland moeten elkaar versterken binnen het openbaar bestuur

Stad en platteland moeten elkaar versterken binnen het openbaar bestuur. Dat was, kort samengevat, het CDA-standpunt tijdens een algemeen overleg over het openbaar bestuur.

Lees verder

CDA pleit voor opschorten afvalwaterinjectie in Twente

Het injecteren van afvalwater in Twente moet worden opgeschort. Daarnaast moet er een evaluatie komen waarin alle mogelijkheden van verwerking en met name afvalwaterzuivering serieus worden bekeken en cijfermatig onderbouwd. Daar heeft het CDA voor gepleit bij een algemeen overleg over afvalwaterinjecties in Schoonebeek.

Lees verder

CDA: fosfaat is geen probleem maar een uitdaging

Een meerderheid in de Tweede Kamer (VVD en PvdA) heeft vandaag voor de invoering van fosfaatrechten gestemd. CDA woordvoerder Landbouw Jaco Geurts: “Deze invoering gaat pijn doen op familiebedrijven in de melkveehouderij. Voor de melkveehouders en hun gezinnen is dit toch al een onzekere tijd en ik leef dan ook mee met de gezinsbedrijven die zich hiermee geconfronteerd zien.” Lees verder

Het CDA heeft met afschuw kennis genomen van de barbaarse terreurdaden in Parijs

Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden. De verschrikkelijke gebeurtenissen van gisteravond raken ons allemaal. Wij staan naast de Parijzenaars en leven met hen mee.


Keijzer: oog voor leefbaarheid en kleinschaligheid opvang asielzoekers

 Bij de ‘robuuste maatregelen’ ten aanzien van asielopvang die staatssecretaris Dijkhoff via een brief aan de Kamer stuurde, ontbrak het betrekken van de woningcorporaties. Terwijl de regering eerder heeft aangegeven om hen juist ook te betrekken bij mogelijke oplossingen. Het CDA wilde tijdens een algemeen overleg over vreemdelingen- en asielbeleid dan ook graag weten hoe het kabinet de woningcorporaties in dit vraagstuk afgelopen tijd heeft betrokken en hoe ze dat zal blijven doen.

Lees verder

Ik stem CDA

18 maart gaan de verkiezingen over uw eigen provincie en uw waterschap. Het CDA is de enige landelijke partij met oog voor de regio. Onze kandidaten weten wat er speelt in stad en dorp. De verkiezingen gaan ook over ons land. De nieuwe statenleden kiezen met elkaar de Eerste Kamer. Een sterk CDA in de Eerste Kamer kan voorstellen van het Kabinet, waar u niet op zit te wachten, tegenhouden of bijsturen.

Lees verder

CDA: maak werken over de grens makkelijker

Het CDA wil alle grensregio’s betrekken bij de kansen die er zijn, bijvoorbeeld op het gebied van grensoverschrijdende arbeid.
 
In Duitsland is er veel vraag naar vakkrachten, terwijl in er in veel regio’s zoals Twente, Limburg, Zuidoost Drenthe en Groningen veel werklozen zijn.

 

Lees verder

Vlaktaks is rechtvaardig en levert banen op

Een vlaktakstarief van 36,5% is gunstig voor de hardwerkende Nederlander met middeninkomen. 

Dit opiniestuk van Eddy van Hijum en Raymond Gradus is vandaag verschenen in de Volkskrant. 

Lees verder

Stem CDA. Voor Nederland in Europa.

 

Voor Nederland, in Europa

De keuze voor of tegen Europa is onzin. Als klein land hebben we juist nu sterke partners nodig om op het wereldtoneel een rol van betekenis te spelen. Daarom kiest het CDA zelfbewust en met gezond verstand Voor Nederland, in Europa! We maken ons sterk voor een goed functionerend Europa, zonder de Nederlandse belangen uit het oog te verliezen. Voor onze banen, voor onze economie en onze veiligheid. 

Lees verder

CDA Grootste Partij in Gemeenten

Het CDA is bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart als grootste landelijke partij uit de bus gekomen. Dat betekent een forse verbetering in vergelijking met de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. 

Lees verder

CDA wil meer aandacht voor kleine zorgcentra

Het CDA gaat de regering vragen om meer aandacht voor kleine zorgcentra. Door het huidige kabinetsbeleid, dat is gericht op afbouw van zorg in verzorgingstehuizen, zullen deze tehuizen geheel of gedeeltelijk leeg komen te staan. CDA woordvoerder zorg Mona Keijzer: “Dit heeft grote financiële gevolgen voor verzorgingstehuizen. Dat is op zich al ernstig, maar daarnaast is het ook een aanslag op de leefbaarheid van kleine dorpskernen. Net als bij de laatste kleine scholen en de laatste buurtsuper geldt dat een dorp dan veel méér verliest dan dat ene gebouw.”  

Lees verder

Reactie Mona Keijzer op besluit persoonlijke verzorging

Woensdag j.l. stuurde de staatssecretaris zijn besluit over de positionering van de persoonlijke verzorging en verpleging naar de Tweede Kamer.

Het grootste gedeelte van de verzorging en verpleging gaat over naar de zorgverzekeraars. Het goede nieuws is dus dat een grote groep zorgbehoevende mensen niet twee verschillende professionals aan hun bed krijgen maar één. Voor verstandelijk gehandicapten en psychiatrisch patiënten die thuis wonen betekent dit echter dat zij straks naar de gemeente moeten en ouderen moeten straks naar de zorgverzekeraar.

Het CDA zet grote vraagtekens bij het privatiseren van langdurige  thuiszorg door deze risicodragend over te hevelen naar zorgverzekeraars. Volstrekt onduidelijk is wat de effecten van deze overheveling naar de zorgverzekeraars is op de premies die mensen betalen. Voor het CDA staat voorop dat er geen sprake mag zijn van lastenverzwaringen noch voor burgers noch voor werkgevers die uitsluitend te maken hebben met een politieke wens van de PvdA en de VVD. 

Lees verder

CDA: Vergeet AOW'ers zonder aanvullend pensioen niet

In het herfstakkoord hebben de 5 partijen een maatregel bedacht voor de koopkracht: iedereen met inkomen krijgt in 2014 eenmalig een belastingkorting van ongeveer 140 euro. Dit compenseert voor veel mensen niet het gehele koopkrachtverlies, maar is wel een welkome maatregel. Deze tegemoetkoming komt in de plaats van een eerdere maatregel, waardoor mensen met een minimumuitkering (zoals mensen met alleen AOW) via de gemeente eenmalig €100 zouden krijgen.   

Lees verder

CDA: forse kritiek op belastingplan

Het CDA heeft forse kritiek op het Belastingplan 2014 van het kabinet. Woordvoerder Pieter Omtzigt noemt de opbrengsten van diverse maatregelen boterzacht, vanwege het creatieve boekhouden van staatssecretaris Weekers. Zo haalt Weekers belastinginkomsten naar voren, wat zal leiden tot minder belastinginkomsten in latere jaren. Ook het laten vervallen van de stamrechtvrijstelling en het verlagen van het box 2-tarief zal later geld gaan kosten, aldus Omtzigt. Hij noemt het zeer onverstandig een begroting in te dienen die aan alle kanten rammelt, zodat het tekort volgend jaar weer groter blijkt dan geraamd.  

Lees verder

CDA: Effecten voor bewoners rondom schaliegasvelden beter onderzoeken

Het CDA vindt dat er een bredere discussie nodig is voor een goede besluitvorming over het winnen van schaliegas. Het rapport dat vorige week gepresenteerd werd, geeft wat ons betreft nog te weinig zicht op de locatiespecifieke aspecten. Ook willen we resultaten van internationaal onderzoek naar de winning van schaliegas meenemen. Dat zegt CDA-kamerlid Agnes Mulder in reactie op wat minister Kamp vorige week gezegd heeft. "We hebben geen haast. Het gas loopt niet weg en Nederland heeft niet acuut extra gas nodig. In andere landen wordt door universiteiten en onderzoeksinstellingen nog onderzoek gedaan naar de risico's en gevolgen van schaliegas en de resultaten daarvan kunnen wij in Nederland goed bij de discussie betrekken". 

 

Lees verder

Mona Keijzer: minder regeldruk in jeugdzorg

Mona Keijzer heeft schriftelijke vragen gesteld over de nieuwe Jeugdwet. Deze wet zou tot minder bureaucratie moeten leiden in de jeugdzorg, maar volgens adviescollege Actal leidt de wet juist tot meer bureaucratie. Ook de Raad van State zette dikke vraagtekens bij de regeldrukeffecten van de nieuwe Jeugdwet. Onder de nieuwe wet valt de jeugdzorg straks niet langer onder verantwoordelijkheid van de provincies, maar van de gemeenten.

Lees verder

Maximum aan collegegeld excellente studies en tweede studies

 Universiteiten zouden maximaal twee keer het collegegeld mogen vragen voor excellente studies. In het wetsvoorstel ‘Kwaliteit in Verscheidenheid’, over de toekomst van het Hoger Onderwijs, wordt voorgesteld dat instellingen 5 keer het standaard collegegeld mogen vragen voor excellente studies. De Kamer debatteerde deze week over het voorstel voor kwaliteitsmaatregelen in het Hoger Onderwijs. Naast een maximering op twee keer het collegegeld, stelde CDA-kamerlid Michel Rog ook voor om een maximum te stellen aan het collegegeld voor de tweede studie. Daarvoor worden er nu te vaak hoge bedragen gevraagd zonder onderbouwing. Het CDA staat achter de plannen van het kabinet om strengere eisen te stellen aan studies en studenten, om zo de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. “Daar kan collegegelddifferentiatie een onderdeel van zijn. Maar het moet wel onderbouwd worden. Het is niet de bedoeling dat de tweede studie een melkkoe wordt die minder waard is dan hij kost en dat alleen studenten met rijke ouders een excellentie studie kunnen volgen.”

Lees verder

Van Hijum: stabiliteitsprogramma kabinet is boterzacht

Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat de regering een boterzacht programma opstuurt naar Brussel? Een programma waarin hervormingen worden uitgesteld en verzacht, en over de rekening pas later wordt nagedacht? Dat vroeg Eddy van Hijum zich af tijdens een debat over het Stabiliteitsprogramma en het Nationaal Hervormingsprogramma. Van Hijum: “Een programma dat zegt vast te houden aan een maximaal tekort van 3% in 2014, maar in het midden laat hoe het gat wordt opgevuld. Met 1 miljard euro ‘uitgavenbeperking’ als sluitpost. En een collectieve lastenquote die in 2014 stijgt naar meer dan 40% van ons BBP. Dat is sinds 1999 niet meer voorgekomen.” Volgens van Hijum goochelt het kabinet met vertrouwen. “Akkoorden horen vertrouwen te wekken. Maar als bij deelakkoorden de rekening vooruit of naar de buren wordt verschoven, wordt dat vertrouwen uiteindelijk weer geschonden. Uiteindelijk gaat iemand de rekening betalen.”

Lees verder

Mona Keijzer: Akkoord gaat niet over mensen die zorg nodig hebben

Dit akkoord is vooralsnog een akkoord vol vraagtekens. Een akkoord, met een deel van de bonden maar zonder de grootste bond, de AbvaKabo. Wat betekent dat bij de uitvoering van dit akkoord? Daarnaast is het teleurstellend dat er niet is overlegd met de mensen die het betreft, namelijk de patiëntenorganisaties, cliëntenorganisaties, ouderenbonden en ook niet met de VNG die in de toekomst een deel van de financiele risico’s van dit akkoord moet zien te dragen. Wat het allerbelangrijkste is: wát dit uiteindelijk gaat betekenen voor cliënten die langdurig gebruik moeten maken van ondersteuning, zorg en verpleging? Wat betekent dit akkoord voor een kind met een verstandelijke beperking? Voor een oudere die dementerend is? Uiteindelijk lijkt hier vooral onderhandeld over banenverlies, maar niet over wat het regeerakkoord betekent voor de mensen die zorg nodig hebben.

Lees verder